Domov:
|| Pentatlon » Pentatlon 2017 »
|| Pentatlon » Pentatlon 2018 »
|| Pentatlon » Pentatlon 2019 »
|| Pentatlon » Pentatlon 2022 »
|| Pentatlon » Pentatlon 2023 »
|| DPŠ » tekmovalna pravila »

24.04.2017
Tekmovalna pravila – Štafeta na Komenškem Pentatlonu

1. člen (splošno)

Hkrati tekmujeta dve ekipi. V vsaki ekipi nastopa 5 članov, med njimi mora biti vsaj 1 ženska.

2. člen (prostor za tekmovalce)

Prostor za tekmovalce je označen s črtami in stožci. Tekmovalci, ki jih je ekipa določila za nastopanje v štafeti, morajo do končanja svoje naloge v štafeti ostati znotraj prostora za ekipe. Po končani nalogi pa se morajo preseliti v prostor za pomočnike.

3. člen (prostor za predajo štafete)

Prostor za predajo štafete se nahaja neposredno ob prostoru za tekmovalce in je označen s črtami in stožci. V prostoru za predajo štafete je lahko le tekmovalec, ki je naslednji na vrsti za predajo štafete.

4. člen (prostor za pomočnike)

Prostor za pomočnike je označen s črtami in stožci. Tekmovalci, ki jih je ekipa določila za pomočnike, morajo v času izvajanja štafete ostati znotraj prostora za pomočnike. Pomočniki so lahko tudi tekmovalci, ki so že izvedli predajo štafete.

5. člen (tekmovalci)

Ekipe same prosto določijo vrstni red tekmovalcev. Tekmovalec, ki bo začel štafeto, se pred začetkom postavi v prostor za predajo štafete.

Tekmovalci morajo do končanja svoje štafete nositi markirne majice. Po končani nalogi morajo markirno majico sleči in se preseliti v prostor za pomočnike.

6. člen (pomočniki)

Poleg tekmovalca, je lahko na poligonu tudi en pomočnik tekmovalca, ki tekmovalcu pomaga pri vračanju žog(ic). Pomočniki se lahko menjajo brez omejitve, a je lahko na poligonu največ en pomočnik posamezne ekipe.
Ob morebitni zamenjavi pomočnika se mora trenutni pomočnik vrniti v prostor za pomočnike predno ga zamenja nov pomočnik!
Pomočnik lahko pripravi tudi žoge za naslednjega tekmovalca iz svoje ekipe.

7. člen (predaja štafete)

Štafeta se preda z dotikom naslednjega sotekmovalca, ki se mora ob predaji štafete nahajati v prostoru za predajo štafete.

Tekmovalec, ki je opravil s predajo štafete, mora sleči markirno majico in se prestaviti v prostor za pomočnike.

8. člen (naloge)

Glavni del štafete je opravljanje nalog. Tekmovalec ima 10 poizkusov, da opravi vsako od nalog. V kolikor naloge ne opravi v 10-ih poizkusih, lahko:
a. nadaljuje z opravljanjem naloge
b. odteče tri kazenske kroge (tekmovalec mora 3x teči okoli stožcev, ki so postavljeni na sredini dvorane)

Štafeta je sestavljena iz naslednjih nalog:

  1. beer pong (namizni tenis)
  2. prosti strel (nogomet)
  3. izvrsten servis (odbojka)
  4. prosti met (košarka)

9. člen (naloge)

Beer pong
Tekmovalec stoji za označeno črto (približno 1m stran od mize). Tekmovalec ima eno žogico, ki jo mora spraviti v enega od 6-ih kozarcev na mizi. Žogica se lahko odbije od mize (ni pa nujno). V kolikor tekmovalec prestopi črto met ni veljaven. Ko tekmovalec uspešno spravi žogico v kozarec mora izprazniti vsebino kozarca, v katerega je spravil žogico. Tekmovalec lahko pijačo podari tudi aktivnemu pomočniku in nadaljuje z igro, ko pomočnik izprazni vsebino kozarca. Vsaka ekipa bo imela na voljo eno žogico.

Prosti strel
Tekmovalec stoji za označeno črto (približno 15m stran od gola). Z nogometno žogo mora doseči gol. Vsaka ekipa bo imela na voljo eno nogometno žogo.

Izvrsten servis
Tekmovalec stoji za servis črto odbojkarskega igrišča. S pravilno izvedbo odbojkarskega servisa (brez metanja, brez prestopov…) mora zadeti blazino na nasprotni strani igrišča predno se žoga dotakne tal ali kakšnega drugega dela igrišča (razen mreže;). Za zadetek se šteje tudi, če žoga blazino zadane ob rob blazine. Vsaka ekipa bo imela na voljo eno odbojkarsko žogo. Tekmovalec mora za uspešno izvedbo servisa uporabiti žogo svoje ekipe (žogi bosta različnih barv).

Prosti met
Tekmovalec mora s košarkarsko žogo zadeti koš izza črte prostih metov. V kolikor tekmovalec prestopi črto, met ni veljaven. Vsaka ekipa bo imela na voljo eno košarkarsko žogo.

10. člen (kršitve pravil)

V kolikor pride med štafeto do manjših kršitev pravil, lahko sodnik zahteva ponovitev naloge (večji prestopi, nedovoljena pomoč pomočnika, prehitre predaje itn.) ali izvajanje kazenskih krogov.

V kolikor ekipa krši pravila štafete in si s tem pridobi nepravično prednost, jo lahko sodniki ali organizatorji tekmovanja diskvalificirajo in zmago podelijo nasprotni ekipi!


Spremembe lahko spremljate preko RSS 2.0 novic.



6. komenški pentatlon 7. Komenški pentatlon 8. Komenški Pentatlon Avto Car Bortega Burin Yachting Club BVFG certi.si Dajmedol Debitel ekipa DPŠ EL-TT Fresh Gorenjski Popotnik Gorje Il Pivo Isto dobr Kifeljci Klappa Klimatizacija Klemenčič Kransterdam Mik Mik Mix Odtrganci Pentatlon Picerija Hram Gorjan Piskrčki PLAMTEX INT Pokal Komenda Pokal Komende 2022 Predelave-vozil.si Sekvoje Servetkarji SRC INFONET Systemiq Tazadni Teleport uTabla Vet4Pet Zasilni izhod ŠD Povž ŠD Preserje ŠD Preserje JUNIOR Ženske dvojice ženski odbojkarski turnir